معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور:
پوشش، بخش مهمی از قاب زیبای فرهنگ و تمدن هر ملت است
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، جمال رحیمیان، امروز یکشنبه ۱۰ بهمن در جشنواره منطقه ای مجازی مد و لباس ایرانی اسلامی «چارقد» که به صورت مجازی برگزار شد، با اشاره به برگزاری اولین جشنواره منطقه مدل لباس ایرانی و با محوریت سه منطقه خراسان، کرمان و یزد، گفت: لباس و پوشش از یک سو قطعه و عنصری از عناصر مهم فرهنگ و تمدن یک ملت است و اگر فرهنگ و آداب یک ملت را قاب تمامنمای ارزشها هنجارها و آن را آداب و رسوم هر کدام یک ملت تلقی کنیم، قطعاً پوشش و لباس بخش مهم این قاب زیبا و چشم نواز است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور با بیان اینکه حیات و مَمات و ظهور و افول تمدنها به حفظ این عناصر شکل دهنده وابسته است که بیتردید پوشش و لباس یکی از مهمترین قطعات این قاب است، عنوان کرد: این اقدام و برگزاری این جشنواره در عرصه فرهنگ یک نوع احیاگری است که برای اهالی فرهنگ و هنر جای تقدیر و تحسین دارد و جوانان ما را با فرهنگ اصیل و پوشش آشنا میکند، همچنین ایجاد کننده شغل برای اهل ذوق و پوشش نیز است.
وی ادامه داد: فرهنگ سازی بخشی از اهداف جشنواره است که میتواند برخی از توطئههای فرهنگی دشمن را خنثی کند؛ عنوان "چارقد" نیز زیبا و دلنشین است و در عین حال عنوان اصیل و فارسی ایرانی است و انتظار میرود که به جای کلمه مادر یک کلمه اصیل فارسی انتخاب و جایگزین شود چرا که پاسداشت زبان فارسی جزء ذاتی رسالت اهالی فرهنگ است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور از تمام عوامل این جشنواره تقدیر و تشکر کرد که در برگزاری این اختتامیه سعی کرده و ترویجگر و مشوق این فرهنگ اصیل هستند.
رییس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی:
ترکیب سنت و مدرنیته در پوشش ایرانی میتواند انگیزه ساز باشد
جلال الدین صادقی، رییس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز در این جشنواره با بیان اینکه مردم به فرهنگ افتخار کرده و میدانند درون مایه فرهنگ مثبت است، افزود: سوالی که پیش میآید این است که نمیشود به فرهنگ افتخار کرد، در مجامع از آن صحبت کرد، در کتابها از آن نوشت و به آن بالید، اما در عمل توجه ویژه به فرهنگ نداشت؛ اکنون این حس در بسیاری ایجاد شده که فرهنگ ایرانی ـ اسلامی ما مورد بی توجهی قرار گرفته و کمتر به آن پرداخته شده است.
رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه از فرهنگ ایرانی به عنوان فرد در جامعه انتظار داریم خود را به جهانیان نمایش دهد و قرن به قرن و سال به سال تقویت شود، تصریح کرد: توجه به ذات فرهنگی در حد شایسته و در خور نبوده است؛ به همین دلیل جهاددانشگاهی به عنوان یک سازمان فرهنگی ـ علمی در سطح کشور با سابقه بیش از ۴۰ سال فعالیت ارزشمند در حوزههای فرهنگی براساس وظیفهای که بر دوش این نهاد از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی گذاشته شده به این اصل رسیده که اگر نتواند اقدامات شایسته و بایستهای را در حد توان و پتانسیل ملی انجام دهد، قطعا نسبت به وظایف کوتاهی کرده است.
صادقی با اشاره به عدم توجه جوانان به فرهنگ و بی توجهی به پوشش ایرانی و سنن، اظهار کرد: دلیل این بی توجهی، کوتاهی ما بوده و ما جوانان را متناسب با نیازهایشان به سمت فرهنگ سوق ندادهایم؛ باید بدانیم فرهنگ اصرار بر گذشته نیست؛ اصرار بر تکرار داشتههای قبلی نیست؛ فرهنگ همواره باید ارتقا یابد و داشتههای خود را ضمن همراه داشتن داشتههای ارزشمند گذشته به روز کند.
وی ادامه داد: جوان امروز از ما انتظار دارد که نگاه امروزی نیز داشته و در واقع اگر ما از فرهنگ صحبت میکنیم و اگر در این جشنواره به پوشش میپردازیم پوشش سنتی صرف و تاکید بر پوشش سنتی نمی تواند برای جوان انگیزه ساز باشد؛ بلکه ترکیب سنت و مدرنیته میتواند شوق و انگیزه در جوان ایجاد کند.
وی افزود: ایجاد فضای مناسب برای بروز استعدادها و خلاقیتها میتواند این انگیزه را بیافریند و تکرار و تداوم و ترغیب و تشویق به موقع و پشتبانی مناسب میتواند این اتفاق مهم را رقم بزند؛ لباس یکی از سلولهای بنیادین فرهنگ ایرانی است و حداقل ۲۵۰۰ سال در تاریخ تمدن ایرانی سابقه دارد، اما چقدر ما اکنون از پوشش سنتی خود که ارتقا یافته و با مدرنیته آمیخته شده استفاده میکنیم و چرا در پرداختن به موضوعات فرعی و جانبی کوتاهی کرده ایم؟
رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: چارقد نام بسیار زیبایی است که برای این جشنواره انتخاب شد . چارقد پوشش محلی و بومی در شرق کشور بوده و مرکز استان خراسان جنوبی در شرقی ترین نقطه کشور قرار گرفته و کمتر دست خوش تغییرات و تحولات شده و هنوز رنگ و بویی از این پوشش سنتی در بین مردم دیده میشود.
وی با بیان اینکه دراین جشنواره فضای علمی را حاکم کردیم و پژوهشهایی از جامعه دانشگاهی ارائه شد، افزود: ارتقا دانش علمی و مهارت عملی از اهداف دیگری است که در این جشنواره به آن پرداختهایم.
صادقی با بیان اینکه امیدواریم نتایج مثمر و مفید این جشنواره را شاهد باشیم، افزود: برخی از سازمانها انتظار ما را در همراهی در این جشنواره فراهم نکردند؛ واین از جمله همان کم توجهی به فرهنگ است که به آن اشاره کردم.
سرپرست فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی:
جشنواره مد و لباس چارقد، قابلیت ملی شدن دارد
محمود رمضانی نیز در این جشنواره ضمن تشکر از هنرمندان و صاحبان اندیشه شرکت کننده و دست اندرکار این جشنواره، اظهار کرد: لباس نشانه فرهنگ هر جامعه است و آنچه که ما میپوشیم نشانگر تاریخ و طرز فکر ماست و از منظر دیگر پوشش نشانگر زیبایی شناسی جامعه ماست.
وی با بیان اینکه نوع پوشش نوع نگاه مردم هر منطقه را نشان میدهد، افزود: پوشش و لباس، امر بسیار مهمی در حوزههای فرهنگی و اجتماعی است و در کشور ما پوششهای منطقهای و استانی متنوعی وجود دارد.
وی افزود: استانهای خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، یزد و کرمان در این جشنواره حضور پیدا کردند، اما این جشنواره قابلیت ملی شدن دارد و پس از نگاه ملی شدن میتوان بر نگاه منطقهای و جهانی نیز متمرکز شد.
رمضانی ادامه داد: در بستر دیگر پوشش و لباس کمک کننده به سبک و روند زندگی ایرانی و اسلامی ماست و بسترهای پوششی ما از گذشته دور تاکنون نشانگر عفاف و حجاب بودهاند.
سرپرست فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه این جشنواره در دو بخش طراحی لباس اجتماعی و طراحی لباس مفهومی برگزار شده است، تصریح کرد: بخش دانشگاهی نیز برای ارائه مقالات و پایان نامههای مرتبط نیز از دیگر بخشهای این جشنواره است.
رمضانی یادآور شد: برای علاقمندان هنر، فراخوانی داده شد و 142 اثر به دبیرخانه جشنواره رسید که مورد داوری جمعی از فرهیختگان در دبیرخانه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشوری قرار گرفت.