برداشت گل محمدی از مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، دکتر مهدی ابراهیمی گفت: کاشت گل محمدی به عنوان یکی از گیاهان استراتژیک در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی استان در سال 1398 آغاز شد که در پاییز سال گذشته بیش از 7000 قلمه از بوته های یکساله آن تکثیر شد که با کاشت این قلمه ها در سال جاری، سطح زیر کشت آن به بیش از یک هکتار افزایش خواهد یافت.
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: با شروع گلدهی بوته های سال گذشته از اواسط فروردین ماه، عملیات جمع آوری و خشک کردن گل و غنچه گل محمدی آغاز شده که پیش بینی می شود تا اواسط اردیبهشت ماه نیز ادامه یابد.
مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: گل محمدی با نام علمی Rosa Damascena یکی از انواع بسیار معطر گل رز است که به صورت گل تازه، گل خشک، غنچه خشک، گلاب و اسانس مورد استفاده قرار می گیرد.
وی با اشاره به استفاده از اسانس گل محمدی در صنایع آرایشی، بهداشتی، غذایی و دارویی، بیان کرد: میزان اسانس گل محمدی با توجه به واریته آن ممکن است بین یک صدم تا سه صدم درصد متفاوت باشد. سیترانلول، ژرانیول، اوژنول، سیترال، نرول و فارنزول از جمله مهمترین اجزاء تشکیل دهنده اسانس گل محمدی است.
عضو هیأت علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه ایران یکی از کشورهای تولید کننده گل محمدی در جهان است و برخی از محققین ایران را منشا اولیه این گیاه می دانند، ادامه داد: خشکسالی های اخیر در خراسان جنوبی و محدودیت منابع آبی از یک طرف و مقاومت گل محمدی به کم آبی آن را به گیاهی مناسب برای اقلیم استان و یکی از گزینه های جایگزین برای گیاهان با نیاز آبی بالا تبدیل کرده است.
دکتر ابراهیمی اظهار کرد: علاوه شرایط آب و هوایی جنوب خراسان برای تجمع حداکثر اسانس در زمان گلدهی آن در اردیبهشت ماه نیز از دیگر مزایای کاشت گل محمدی در خراسان جنوبی است.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی تنها حدود 1% از کل تولید گل محمدی در کشور را به خود اختصاص داده که می تواند در سال های آتی افزایش یابد، یادآور شد: انجام پژوهش های کاربردی روی این گیاه ارزشمند توسط محققین گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی از جمله مهمترین اهداف کاشت آن در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی بوده که به تولید سرکه گل محمدی به عنوان یکی از نتایج این تحقیقات می توان اشاره نمود.