گلرنگ، دانه روغنی فراموش شده

۱۹ شهریور ۱۳۹۹ | ۰۸:۲۹ کد : ۲۲۵۵۹ اخبار پربازدید عمومی
تعداد بازدید:۶۸
روغنی که از دانه گلرنگ بدست می آید بعنوان یک روغن گیاهی اشباع نشده، جزو کم ضررترین روغن های گیاهی می باشد، استفاده از روغن گلرنگ بجای روغن آفتابگردان، روغن ذرت و یا روغن سویا در پخت مواد غذایی و تهیه انواع سالاد کمک شایانی به حفظ سلامت قلب و عروق می نماید
گلرنگ، دانه روغنی فراموش شده

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، مهدی ابراهیمی اظهار کرد: گلرنگ یا همان کاجیره با نام علمی ‌Carthamus tinctorius گیاهی بسیار ارزشمند از خانواده گل میناست که در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان بصورت زراعی کشت می شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر هند، قزاقستان، مکزیک، آمریکا و آرژانتین مهمترین تولید کنندگان گلرنگ در جهان هستند. مهمترین استفاده از گلرنگ تولید روغن از دانه های این گیاه است. میزان روغن دانه های گلرنگ با توجه به رقم مورد کاشت و شرایط منطقه ای که گیاه در آن رشد می کند، بین 23 تا 36 درصد است.

مدیر گروه تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: از گلبرگ های گلرنگ برای تولید رنگ در صنایع غذایی استفاده می شود، مهمترین ماده رنگی گلبرگ های گیاه کارتامین نام دارد که مشخص کننده میزان رنگدهی آن است.

ابراهیمی گفت: استفاده از گلبرگ گلرنگ بجای زعفران بعنوان رنگ خوراکی در بین مردم بسیار رایج است، گل های گلرنگ خاصیت محرک، مسکن و ملین دارد که بصورت دمنوش یا خیسانده مصرف می شود، تسریع گردش خون و کمک به بهبود افرادی که دچار فلج اندام هستند از دیگر خواص آن است.

روغن گلرنگ و سلامتی قلب و عروق

مدیر گروه تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی  اظهار کرد: تخم گلرنگ گرم و خشک و مسهل است و روغنی که از این تخم بدست می آید بعنوان یک روغن گیاهی اشباع نشده، جزو کم ضررترین روغن های گیاهی می باشد، استفاده از روغن گلرنگ بجای روغن آفتابگردان، روغن ذرت و یا روغن سویا در پخت مواد غذایی و تهیه انواع سالاد کمک شایانی به حفظ سلامت قلب و عروق می نماید

ابراهیمی عنوان کرد: سه ویژگی ممتاز روغن گلرنگ که آن را به روغنی محبوب در طبخ مواد غذایی تبدیل کرده شامل حضور اسیدهای چرب اشباع نشده، طعم ملایم و پایداری در دماهای بالا می باشند، این روغن از نظر طعم و رنگ شباهت زیادی به روغن آفتابگردان دارد، این روغن در دماهای پایین پایداری مناسبی دارد و در هنگام طبخ نیز بوی دود ایجاد نمی کند.

وی گفت: استفاده از روغن گلرنگ به کاهش وزن و کاهش تجمع چربی در بدن کمک می نماید، این روغن همچنین تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش مقاومت به انسولین که در اثر چربی بالا بوجود می آید داشته و به دلیل دارا بودن چربی های ساده و غیر ساده اشباع نشده کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی دارد.

میزان ویتامین E در روغن گلرنگ از روغن زیتون بالاتر است

مدیر گروه تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی افزود: میزان ویتامین E در روغن گلرنگ از روغن زیتون هم بالاتر است و در بهبود و جلوگیری از تصلب شرایین، چربی خون و بیماری های قلبی بسیار موثر است.

ابراهیمی ادامه داد:  همچنین به دلیل عدم بروز آلرژی در افراد، استفاده از روغن گلرنگ در تولید مواد آرایشی نیز بسیار مورد استقبال قرار گرفته و در طب سنتی و طب شرقی از روغن گلرنگ برای معالجه نوروپاتی، زخم های آبله مرغان و همچنین بی حسی و سوزن سوزن شدن اندام ها استفاده می شده است.

به گفته وی، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد استفاده از روغن گلرنگ در کمک به ساخت استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان نیز موثر است، محافظت از کبد، خواص آنتی اکسیدانی، خواص ضد دیابت و چاقی، کمک به تقویت پوست و خواص ضد سرطانی، کمک به بهبود متابولیسم بدن از دیگر مزایای استفاده از روغن گلرنگ در رژیم غذایی افراد جامعه است.