عناب چه خواصی دارد؟
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی ، به نقل از ایرنا مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی درباره خواص عناب گفت: عناب به دلیل وجود مواد قندی به میزان ۳۶.۷۴ در عناب تازه و ۷۱.۷۷ درصد عناب خشک و نیز مواد پروتئینی و مواد لعابی فراوان از نظر غذایی اهمیت ویژهای دارد و به صورت تازه و خشک مصرف میشود.
محسن پویان یادآوری کرد که در طب سنتی ایران جوشانده عناب به تنهایی یا مخلوط با گیاهان دیگر استفاده میشود و عناب به علت داشتن لعاب زیاد، سینه را نرم میکند، جوشانده عناب در آب یا شیر خاصیت ملین دارد و ترانزیت مواد اولیه در لوله گوارشی را تسهیل میکند.
وی با اشاره به اینکه مصرف عناب به دفع سموم بدن کمک میکند افزود: عناب سرشار از ویتامین c است و این میوه اثر و طعم داروهای محرک را کاهش میدهد، در مواد غذایی میوهها و مواد خوراکی دیگر که احتمال ایجاد آلودگی با آفلاتوکسین وجود دارد، عناب میتواند نقش حفاظتی قوی را ایفا کند.
این پژوهشگر گیاهان دارویی گفت: میوه عناب از حدود ۲ هزار سال قبل در مصارف دارویی و تغذیه کاربرد داشته و در ایران نیز قبل و بعد از اسلام از عناب به وفور استفاده غذایی و دارویی شده است.
وی این را هم اضافه کرد که در طب اسلامی، میوه عناب جایگاه ویژهای دارد و حضرت علی (ع) بر استفاده از عناب در از بین بردن تب تاکید کرده است.
همه اندامهای عناب در حکم گیاه دارویی
پویان گفت: از اندامهای مختلف عناب نظیر ریشه، پوست، شاخه، برگ و میوه آن به عنوان یک گیاه دارویی ارزشمند در طب گیاهی ایران و دیگر کشورها بهرهبرداری دارویی شده است، از ریشه عناب میتوان برای ساخت فرآوردهای برای افزایش شیر استفاده کرد.
وی اظهار داشت: هسته عناب برای تسکین درد اثربخش است و از برگ عناب میتوان در ساخت دارویی برای تقویت مو و ساخت دهانشویه برای جلوگیری از گلو درد استفاده کرد، میوه عناب تصفیه کننده خون و برای درمان سرفه و سرماخوردگی موثر است همچنین هسته عناب خاصیت آرامبخش دارد و این محصول مقوی عمومی بدن و معده است.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: خاصیت ضد قارچی برگ عناب در طب گیاهی و سنتی مطرح بوده و برای رفع تشنگی مفید است همچنین از برگ و میوه عناب برای درمان بیماریهای پوستی استفاده میشود.
وی افزود: عناب درد کلیه و کبد را تسکین میدهد، آب عناب خیس کرده یا دم کرده و مخلوط آن با عرق کاسنی برای ناراحتیهای صفراوی و خونی موثر و مفید است همچنین جوشانده عناب، انجیر، خرما و موز دارویی مفید برای بیماریهای سینه است که در طب سنتی از آن استفاده میشود.
پویان گفت: اگر عناب را کوبیده و در آب سرد خیس کنیم و صبح ناشتا خورده شود برای درمان کلسترول خون مفید است.