جلوگیری از شیوع امراض گوارشی با ازمک
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی دکتر مهدی ابراهیمی گفت: ازمک با نام علمی Cardaria draba L. که با نام های بلغیس، ترتیزک، بجند نیز شناخته می شود.
عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: ایزورامنتین، کوئرستین، کامفرول، کافئیک اسید، پی-کوماریک اسید، سیناپیک اسید و الاجیک اسید ازجمله ترکیبات جداسازی شده از عصاره گیاه ازمک هستند. ازمک دارای ترکیبی بسیار ارزشمند بنام سولفوروفان از گروه گلوکوزینولات¬ها میباشد که عموماً به دلیل خاصیت ضد میکروبی آن از ازمک جداسازی میشود. این ترکیب از رشد گروهی از میکروارگانیسمها و حتی برخی از پاتوژن های انسانی جلوگیری میکند. خواص ضد باکتریایی و ضد سرطانی سولفوروفان منجر به حذف هلیکوباکتر شده و از شیوع امراض گوارشی جلوگیری میکند. این ترکیب همچنین سبب کاهش فشارخون و کاهش ابتلا به سرطان میشود.
وی بیان کرد: از دانه و برگ این گیاه که دارای طعم تندی نیز میباشد در طب سنتی برای نرم کردن سینه و بهبود کمخونی استفاده میشود.
دکتر ابراهیمی عنوان کرد: جوشانده، دمکرده و بخور آن برای درمان سرفه، خلطآوری و عفونت ریوی دارای اثرات مفیدی است. جوشانده کل اندام و دانه این گیاه دارای خواص دیورتیک میباشد.
دکتر مهدی ابراهیمی گفت: ترتیزک ازجمله گیاهانی است که در مناطق روستایی و شهری خراسان جنوبی در فصل بهار برگهای تازه آن در تهیه آش محلی و همراه با سایر سبزیجات در پخت نان مورد استفاده قرار میگیرد.