زرشک و قصه ناتمام فرآوری و صادرات
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، دکتر ساره حسینی، عضو گروه پزوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی استان گفت: زرشک بی دانه را به عنوان یاقوت سرخ در ایران می شناسند این میوه ارزشمند انحصارا در خراسان جنوبی کشت می شود زرشک تازه به دلیل ساختار بیولوژیکی خود در اثر تداوم تنفس پس از برداشت، ماندگاری کوتاه و فساد پذیر بودن تنها در استان خراسان جنوبی یافت می شود.
وی ادامه داد: زرشک بی دانه خشک به عنوان یک محصول غذایی محبوب در خاورمیانه مطرح است، در ترکیه از این محصول فراورده هایی مانند لکوم، باسلوق، مسقطی و شکلات می سازند .
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: آبنبات زرشک تولید شده در ارمنستان و روسیه به کشور های مختلف از جمله ایران صادر می شود، زرشک خشک یک ماده غذایی محبوب در گرجستان نیز است. در این کشور میوه های زرشک را با نام محلی "کوتساخوری" می شناسند و آن را عنوان چاشنی به غذاهای گوشتی اضافه می کنند.
به گفته دکتر حسینی، مهمترین کشورهای وارد کننده زرشک در دنیا آلمان، آمریکا، امارات متحده عربی، کویت، استرالیا و ترکیه هستند که عمدتا بر روی تولید مکملهای دارویی و غذایی از گیاه زرشک تمرکز نموده و نقش اصلی در فرآوری زرشک را ایفا می نمایند.
وی اظهار کرد: زرشک خشک غالبا به صورت فله ای به کشور های مختلف صادر می گردد در صورتی که دارای پتانسیل زیادی جهت فراوری در داخل کشور می باشد که لازم است به آن توجه ویژه شود، علی رغم این که ایران به عنوان بزرگترین تولید کننده زرشک جهان شناخته شده ولی در بحث صادرات زرشک با چالش هایی مواجه هستیم .
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: عدم توجه به بسته بندی و سورتینگ این محصول، کاهش کیفیت، آلودگی بالای محصول و عدم رعایت موازین بهداشتی در هنگام فراوری آن و استفاده از روش های فراوری غیر استاندارد از دلایل عدم موفقیت صادرات آن در سال های اخیر شده است.
دکتر حسینی با تأکید بر اینکه زرشک هنگام صادرات باید در بهترین و مناسب ترین شرایط برداشت و فرآوری باشد، عنوان کرد: اطلاع از زمان و روش های مناسب برداشت و همچنین خشک کردن آن می تواند به کشاورزان برای تولید محصول با کیفیت جهانی کمک نماید.
وی یادآور شد: در حال حاضر بخش اعظم محصول زرشک پس از برداشت به صورت سنتی خشک می شود. اکثرا از پشت بام منازل جهت خشک کردن این محصول استفاده می گردد. محصولی که با این روش خشک می گردد غالبا دارای بار میکروبی و آلودگی قارچی بالا است.
عضو گروه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: آموزش برداشت علمی و اصولی محصول به بهره برداران و کشاورزان، توجه و تلاش جهت تحقق آن و همچنین نگهداری و حمل و نقل صحیح پس از برداشت می تواند بالاترین کیفیت محصول را در پی داشته باشد و این محصول ارزشمند را با بهترین کیفیت به عنوان کالای صادراتی با درآمد بالا برای عرضه به جهان معرفی نماید .