تقویت دانش و اقتصاد کشاورزان منطقه، یکی از رویکرد های جهاد دانشگاهی در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی
رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی گفت: یکی از بهترین شرایط تولید توجه به اقتصاد کشاورزی است که این امر در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی دیده میشود.
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، حسین خسروی اسفزار، رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی، یکشنبه 18 آبان در بازدید از مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خطاب به پژوهشگران این مجتمع، با اشاره به اقدامات پژوهشی کاربردی قابل تقدیر جهاددانشگاهی، افزود: اقدامات پژوهشی که مشکلات جامعه را حل میکند بسیار موثر است.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی با تاکید بر تلاش برای معرفی محصولات استراتژیک خراسان جنوبی، بیان کرد: در حوزه کشاورزی لازم است برای هم افزایی تلاش شود و از جزیرهای عمل کردن پرهیز کرد.
محسن پویان، مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسانجنوبی نیز در این بازدید به معرفی فعالیتهای این مجتمع پرداخت و گفت: مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی مجموعهای با مساحت حدود 140 هزار متر مربع است.
وی بیان کرد: هدف از احداث این مجتمع در وهله اول تحقق برنامههای پژوهشی، تحقیقاتی، گردشگری، اشتغالزا و مؤثر در شکوفایی پتانسیلهای بالقوه استان در حوزه گیاهان دارویی و علی الخصوص سه محصول استراتژیک عناب، زرشک و زعفران است.
این پژوهشگر گیاهان دارویی ادامه داد: در حال حاضر دو ساختار گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی و مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی در این مجتمع مشغول فعالیت هستند.
پویان اظهار کرد: گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی با هدف انجام پژوهشهای کاربردی و فناورانه در جهت کمک به بهبود فرآیند تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک استان در جهت ایجاد ارزش افزوده و خلق ثروت برای کشور و منطقه و همچنین سوق سرمایه گذاری های داخلی و خارجی به سمت این محصولات توانسته است اقدامات پژوهشی قابل توجهی در این زمینه انجام دهد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی تصریح کرد: معرفی و ثبت محصولات فراسودمند فرموله شده بر پایه عناب، زرشک و زعفران یکی از اقدامات قابل توجه گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی است که میتواند سهم قابل توجهی در کاهش خام فروشی این سه محصول استراتژیک استان داشته باشد.
وی با بیان اینکه کار ما در این مجتمع تولید دانش فنی فرآوردههایی است که از زرشک و عناب به دست میآید، یادآور شد: فعالیتهای این مرکز سهم قابل توجهی در افزایش رغبت کشاورزان به تولید داشته و بستری برای تهیه محصولات سالم در استان فراهم کرده است که با معرفی این محصولات و فرآورده های حاصل از آن به بازارهای بین المللی سبب افزایش ارزش افزوده و زمینه ساز ارز آوری برای کشور خواهد شد.
خسروی، ضمن بازدید از مجتمع تحقیقات از محصولات فراسودمند این مجتمع بازدید کرد..
جلال الدین صادقی، رییس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با تاکید بر هم افزایی تمام دستگاهها در این حوزه، اظهار کرد: تولید فرآوردههای عناب که بهرهوری اقتصادی قابل توجهی دارد و ارزش افزودهای مطلوب ایجاد میکند، تا کنون در کشور مغفول مانده و صرفا در سطح محدود به فعالیتهای تحقیقاتی پرداخته شده است و از بعد تجاری و بهرهبرداری اقتصادی آن بی بهره ماندهایم.
وی ادامه داد: ضرورت بهرهبرداری از پتانسیل اقتصادی این محصول استراتژیک، مستلزم شناسایی و جمعآوری پژوهشگران فعال در این عرصه است تا ضمن آگاهی از جدیدترین دستاوردهای پژوهشی داخل کشور امکان هم افزایی اندوختههای علمی نیز فراهم شود.
حسین راغ آرا، مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی نیز گفت: در این مرکز فرآوردههای محصولات کشاورزی استان را تولید کرده، نیاز بازار را میسنجیم و در راستای مشاوره، آموزش و حمایت از ایدهها تلاش میکنیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه در بحث آموزش کشاورزان هیچ اقدامی تاکنون در استان انجام نشده است، تصریح کرد: ما دانش لازم را برای تولید فرآوردهها در استان داریم، اما نتوانستیم دانش را به دیگر استانها انتقال دهیم.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی بیان کرد: ایدهها را بر روی بحث بسته بندی معطوف کردهایم و وقتی به مرحله اجرا برسیم میبینیم که این امر نیازمند سرمایه گذاری زیادی است.
راغ آرا با بیان اینکه میتوان عناب مرغوب خراسان جنوبی را با قیمتی شایسته به استانهای دیگر و حتی جهان فروخت، اظهار کرد: وصل کردن بازار به تحقیقات و تولید با تحقیقاتی که انجام شده از جمله مهمترین اهداف است.
لیلا محمودی، معاون پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی نیز در این بازدید گفت: در حوزه گیاهان دارویی و عناب و زرشک ترکیبی از علم و بازار را با تکیه بر زیرساخت الکترونیکی به کار بردهایم.
وی ادامه داد: ترکیب منابع انسانی در این حوزه ترکیب معناداری است و با جستجوی دقیقی که انجام شده، ترکیبی از دانشجویان ممتاز بیرجندی دغدغه مند و تجربیات افراد صاحب نظر در این حوزه را به کار میبریم.
معاون پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه در خراسان جنوبی پتانسیلها را نادیده میگیریم، تصریح کرد: لازم است این گونه فعالیتها حمایت شوند؛ ما نیازمند برندسازی به نام خراسان جنوبی هستیم.
محمودی با بیان اینکه ما در خراسان جنوبی محصولی متمایز به نام زرشک داریم، افزود: این نوع زرشک در تمام جهان تنها در خراسان جنوبی کشت میشود و توجه به آن، تولید ثروت و رفاه مردم را رقم میزند، اما هم اکنون تنها به این محصول ظلم میشود.
مهدی فرجامی فرد، مسئول کارگروه مشورتی کشاورزی و منابع طبیعی دفتر نماینده نیز در این بازدید اظهار کرد: جهاد دانشگاهی، جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی باید فعالیتهای خود را در این عرصه منسجم انجام داده و از موازی کاری پرهیز کنند.