ارائه مقاله عضو گروه پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی در همایش بین المللی علوم صنایع غذایی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، در این مقاله به بررسی روش های مختلف جداسازی ساپونین از دانه کینوآ پرداخته شده است.
کینوا گیاهی زراعی - دارویی است که دانه آن غنی از کلسیم، فسفر و آهن بوده و بدلیل داشتن فیبر بالا و همچنین اسیدهای چرب اشباع نشده پایدار می تواند در پیشگیری از چاقی، کلسترول بالا و همچنین بیماری های قلبی- عروقی بسیار موثر باشد. ترکیبات فنولی آن بدلیل ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا می توانند در کمک به بهبود بیماری های تخریبی تاثیر گذار باشند.
با وجود خواص تغذیه ای بالای دانه کینوا که در جهان به دانه طلایی هم شهرت دارد، عمدهترین مشکل کاربرد آن به عنوان غذا برای انسان و علوفه برای دام، وجود ساپونین در پوسته خارجی بذر می باشد که استفاده از دانه کینوآ را بدون انجام فرآوری های لازم برای حذف ساپونین، غیر ممکن کرده است.
نتایج مطالعات بررسی شده در این مقاله نشان داد که با توجه به نوع ژنوتیپ کینوا و مقدار ساپونین موجود در آن، استفاده از روش ساپونین زدایی مکانیکی به صورت خشک و یا روش ترکیبی مکانیکی مرطوب جهت استفاده در صنعت مناسب می باشد.
با توجه به نقش بالقوه این گیاه در بهبود امنیت غذایی در آینده و ترویج کشت آن توسط وزارت جهاد کشاورزی در سال های اخیر، انتخاب روش مناسب، مقرون به صرفه و بهینه جهت حذف ساپونین ها از این گیاه ارزشمند بسیار ضروری خواهد بود.