صادرات نامرئی، مسیری برای توسعه اقتصادی و اشتغالزایی شهری و روستایی

۱۳ مرداد ۱۳۹۹ | ۱۴:۰۹ کد : ۲۱۲۲۸ پژوهشی
تعداد بازدید:۷۶۳
معاون پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی گفت: گردشگری به عنوان صادرات نامرئی، مسیری برای توسعه اقتصادی و اشتغال‌زایی شهری و روستاهای خراسان‌جنوبی است.
صادرات نامرئی، مسیری برای توسعه اقتصادی و اشتغالزایی شهری و روستایی

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، لیلا محمودی، معاون پژوهشی جهاددانشگاهی امروز، 13 مردادماه در جمع خبرنگاران در آستانه 16مرداد، سالروز تاسیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی به معرفی فعالیت های حوزه پژوهش جهاددانشگاهی پرداخت.

وی، گیاهان دارویی با محوریت عناب، زرشک و زعفران، آسیب­های اجتماعی، مطالعات اقتصادی و اجتماعی شهری و روستایی  را از محورهای فعالیت­های پژوهشی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی عنوان کرد.

معاون پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: تاکنون خدماتی فاخر و کم نظیر برخاسته از نیاز بازار و جامعه و با اتکاء به دانش تخصصی و خلاقیت پژوهشگران جوان که عمدتا فارغ التحصیلان ممتاز بهترین دانشگاه­های ایران هستند، از طرف جهاد دانشگاهی به جامعه عرضه شده­است.

محمودی، فراوری محصولات استراتژیک استان و تلاش در راستای حداکثر کردن ارزش افزوده عناب، زرشک و زعفران،  دریافت گواهی ثبت اختراع فراورده هایی از عناب و زرشک، برگزاری بیش از 50 برنامه در حوزه توسعه نشاط اجتماعی با تمرکز بر گروه بانوان خانه­دار شامل همایش­ها، کارگاه­های تخصصی، مسابقات کتابخوانی، نشست­های کتابخوان و برنامه­های تفریحی و آموزشی، انجام طرح­های پژوهشی کاربردی در جهت شناسایی و رفع آسیب­های اجتماعی بانوان خراسان جنوبی از مهمترین عناوین فعالیت­های انجام شده عنوان کرد. 

مدیر طرح توسعه اقتصادی و اشتغال زایی روستایی استان با بیان اینکه در موضوع مطالعات اقتصادی و اجتماعی شهری و روستایی، تا کنون با کارفرمایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در حال پیمایش و احصاء زمینه­های اقتصادی و اشتغالزایی بیش از 200 روستا در خراسان جنوبی هستیم، گفت: اشتغالزایی روستائیان موضوعی حیاتی است که علاوه بر پیامدهای مثبت اقتصادی در کاهش آسیب­های اجتماعی بسیار اثراگذار است، چراکه زیرساخت­های توسعه­ای روستاها در سایه اشتغالزایی میسر خواهد شد.

به گفته محمودی، تحلیلگران و متخصصان تیم تحقیقاتی مطالعات روستایی، معتقدند برندسازی محصولات استراتژیک استان، مانند زرشک، عناب و زعفران پیش نیاز توسعه مناطق روستایی است.

وی ادامه داد: علاوه بر این متخصصان مطالعات روستایی در تیم تحقیقاتی جهاد دانشگاهی معتقدند برندسازی مکان و توجه به توسعه گردشگری به عنوان یکی از محورهای مهم توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستایی می­بایست مورد توجه قرار گیرد.

مدیر طرح توسعه اقتصادی و اشتغال زایی روستایی استان تصریح کرد: گردشگری موضوعی است که در خراسان جنوبی تا حدود زیادی مغفول است در حالی که اکوتوریسم و ژئوتوریسم در خراسان جنوبی موضوعاتی هستند که شایسته توجه و رسیدگی بیشتر مسئولین هستند.

محمودی با اشاره به اینکه در پروژه حاضر برندسازی مکان و توجه به توسعه گردشگری به عنوان یکی از محورهای اصلی پروژه تدوین اسناد توسعه اقتصادی و اشتغالزایی روستاهای خراسان جنوبی مورد توجه قرار دارد، گفت: برنامه ریزی برای بهره­گیری تجاری و اقتصادی از جاذبه­های گردشگری منطقه خراسان جنوبی موجب رونق اقتصادی منطقه خواهد شد.

وی افزود: منطقه خراسان جنوبی به مدد استعداد­های الهی و خدادی و همچنین ویژگی­ها و منش مردمان و قدمت و پیشنیه تاریخی دارای ویژگی­های انحصاری است و استعداد­های منحصر بفرد هر منطقه بخش مهمی از برندسازی یک مکان است.

مدیر طرح توسعه اقتصادی و اشتغال زایی روستایی استان گفت: به عنوان یک نمونه عینی و ملموس، زرشک، محصول منحصر بفرد خراسان جنوبی در سطح دنیاست. بازدید از مزارع  و درختان زرشک در فصل برداشت این محصول قابلیت تبدیل شدن به جذابیت گردشگری را دارد. عناب و زعفران نیز چنین پتانسیل­هایی را دارند.

محمودی با تأکید بر اینکه توسعه گردشگری در گرو برندسازی مکان است، اظهار کرد: پرداختن و تمرکز بر صنعت گردشگری، اوضاع بسیاری از شهرها و روستاها را متحول کرده و از مشکلاتی مانند بیکاری و پایین بودن درآمد سرانه کاسته است.

وی بیان کرد: صنعت گردشگری، بزرگترین و متنوع ترین صنعت در سراسر دنیا به شمار می­رود. اقتصاد دانان گردشگری را صادرات نامرئی می­دانند. پیش بینی سازمانی جهانی گردشگری این است که در چند سال آینده از نظر درآمد این صنعت در راس صنایع دیگر قرار خواهد گرفت و بخش عمده­ای از تجارت بین الملل را به خود اختصاص خواهد داد.

مدیر طرح توسعه اقتصادی و اشتغال زایی روستایی استان با اشاره به اینکه بر اینکه صنعت گردشگری موجب اشتغالزایی برای 98 میلیون نفر در سال 2011 شده­است و این میزان 6 برابر اشتغالزایی در صنعت خودروسازی، 5 برابر اشتغالزایی در محصولات شیمیایی و 4 برابر اشتغالزایی در صنایع معدنی است، تصریح کرد: متخصصان این حوزه معتقدند در سال 2023 این صنعت 70 میلیون شغل جدید را تولید خواهد کرد که دو سوم آن در آسیا خواهد بود و جای تاسف خواهد بود چنانچه مردمان ما از این اقتصاد پر سود علی رغم استعداد منطقه بی بهره بمانند. 

محمودی ساخت تصاویر مثبت و جذاب را ابزاری جهت جذب جریان­های جهانی سرمایه­گذاری­های و مردم و به دنبال آن شکوفایی توسعه­های محلی عنوان کرد و گفت: برند مکان و برندسازی مکان مفاهیم نوینی در ادبیات مرتبط با اقتصاد شهری و روستایی  هستند، که به طور جدی از طرف مسئولین باید به آن پرداخته شود.

وی، استانداری و معاونت اقتصادی استانداری، شهرداران، بخشداران و دهیاران را ارکان مهم تحقق برندسازی گردشگری و مکان در استان بیان کرد که انجام این مهم، تأثیر شگرفی در اقتصاد استان دارد.

text to speech icon